Skip to content

Beloofd is beloofd. In de eerste aankondiging op onze site had ik al aangegeven meer informatie op de site te zetten over het wadlopen en omdat belofte schuld maakt in dit verhaal alles wat je zou moeten weten over het waarom en hoe.

Eerst maar waarom we met de GAC gaan wadlopen en waarom ik het graag wil organiseren. Natuurlijk doen we daarna alle vragen met antwoorden op een rijtje en tot slot voor diegenen die zich afvragen waarom zou je überhaupt zoiets als dit gaan doen mijn persoonlijke ervaringen met wadlopen en wat het voor mij een ervaring maakt die ik wil herhalen.

Waarom met de GAC Wadlopen?
Wat wil je zijn voor je leden? Een hardloopclub en verder niet of zoek je toch meer verbinding dan die 3 trainingsuurtjes per week. Iedereen heeft hier natuurlijk een verschillend gevoel bij maar ik loop al een jaar 10 bij de GAC en ik merk toch dat de meeste duurzame leden meer willen dan alleen dat rondje hollen. Je gaat met elkaar een keer uit eten, je traint samen met je loopgroep voor een loop elders in het (buiten) land en af en toe doe je iets voor de club.
Ook vanuit de Loopsportcommissie organiseren we regelmatig activiteiten met een sportief accent omdat we meer willen dan die training. Iets met een sportief accent, een uitdaging en weer eens iets anders dan anders en liefst met z’n allen. Nou, wadlopen dus bijvoorbeeld.

Waarom ik het organiseer?
Vorig jaar heb ik het wadlopen georganiseerd voor mijn eigen loopgroep en we zijn toen 2 dagen naar het Noorden geweest om te gaan wadlopen met een klein groepje. Het was een mooi weekend. Later deelde ik deze ervaring met andere lopers bij GAC en ik kreeg toch heel vaak de reactie “Jammer, het zou toch leuk als GAC dat eens zou organiseren”.
In het verleden was dat natuurlijk wel eens georganiseerd maar wie pakt de bal op omdat gevoel van “jammer” om te zetten in “Oké, we gaan het doen ! ”. Nou ik dan maar. Ik ben al een keer of 7 op het wad geweest en weet hoe het werkt dus vandaar mijn aanbod om het dit jaar te organiseren.
En??  Wat schetst mijn verbazing, niemand zei neen.

Vragen, antwoorden en ja, maar………..

Wanneer gaan we en hoe ziet het programma er uit?
We gaan op zaterdag, 27 juni 2015 en de bus vertrekt vanaf het clubhuis van GAC om 6.45 uur. Nadat we de gidsen hebben opgepikt in Lauwersoog gaan we om ongeveer 9.30 uur bij het dorp Kleine Huisjes het wad op. Het eerste stuk lopen we door het slik en daarna bestaat een groot deel van de ondergrond uit hard zand. Uiteindelijk zijn we om ongeveer 15:30 uur op Schiermonnikoog. Op Schier hebben we dan zo’n 2,5 uur om te eten, te drinken en wie weet lekker ergens in de zon te liggen. Om 18.00 pakken we uit het dorp de bus richting de boot. Eenmaal aangekomen op Lauwersoog  staat onze eigen bus weer klaar en zijn we om ongeveer 21:30 weer in Hilversum.
 
Wat kost het en wat als het niet doorgaat?
Het kost 45 euro per persoon en daarmee is de bus betaald, het wadlopen en de boot terug. Consumpties zijn voor eigen rekening. Het kan zijn dat het niet doorgaat vanwege de weersomstandigheden. In dat geval krijgen jullie de kosten van het wadlopen terug maar niet de kosten van de bus. Als het voor jou niet doorgaat vanwege persoonlijke omstandigheden kunnen we het geld terugstorten tot 25 april. Daarna niet meer omdat wij dan het wadlopen al betaald hebben. Wat je dan altijd kun doen is jouw plek doorverkopen aan een ander.
 
Hoe kan ik reserveren?
Je kan reserveren door 45 euro over te maken op NL35 RABO 0303338989 t.n.v. Gooise Atletiek Club.
Onder vermelding van Wadlopen 2015 met naam/namen en e-mailadres. In het e-mail adres vervang je het @ teken door (at). Banken accepteren namelijk niet het @ teken in de betalingsgegevens
Reserveren kan alleen door middel van een betaling
 
Wat komt er aan informatie nadat ik gereserveerd/betaald heb?
Je krijgt uiteraard na een paar dagen een bevestiging van je betaling/reservering. Ook krijg je van mij een tijdschema, kledingtips en proviandtips. Deze mail krijg je begin mei. Alvast wel een tip: Zie je een aanbieding voor hoge linnen basketbalgympen (imitatie All Stars). Aarzel niet en koop die dingen.

Mag ik een introducé meenemen?
Ja, dat mag als hij of zij maar een behoorlijke conditie heeft. Vorig jaar, met mijn eigen loopgroep had ik een aantal ongetrainde introducés mee, maar iedereen komt op het eiland aan en introducés van vorig jaar willen er dit jaar beslist weer bij zijn.
 
Wie kan ik bellen of mailen als ik een vraag heb?
Ron Buisman, 06-20843878 of ron.buisman.gach@upcmail.nl. Op dinsdagavond of zaterdagochtend ben ik ook meestal in de kantine te vinden en als het een paar mensen vraagt kom je mij vast wel tegen.

Ja, maar…………………………………
Ik weet niet of ik wel tijd heb. Kom zeg, het is op 27 juni. Dat is over 4 maanden en dat moet toch te plannen zijn?
Ik weet niet of ik het wel leuk vind. Twee kansen. Je doet mee en je bent verslaafd aan het wad en wadlopen of………………..
Ik heb gelezen dat het heel zwaar is. Nou, veel wadlooporganisaties beschrijven het ook bewust als een zware tocht om te voorkomen dat mensen met een slechte conditie voor deze tocht kiezen. In dat geval wordt het echt afzien en moet je na een uur al terug (is niet leuk). Het is een stevige reguliere tocht  en de waarheid is dat het elk jaar anders is. Het slik verandert elk jaar en het weer maakt ook veel uit.
En, vergis je niet. Stoere verhalen worden na verloop van tijd steeds stoerder.
Maar……………………………wij zijn GAC’ers. En wij zijn qua conditie niet de gemiddelde deelnemer aan dit soort activiteiten. Voor iemand met onze conditie is het prima te doen.

Ja maar………………….waarom doe jij het eigenlijk??
De eerste reden is heel simpel dat ik het af en toe heerlijk vind om “into the great wide open” van het Noorden te gaan. Op de vlakte van het wad met de hemel boven je hoofd is een gevoel wat je hier in Hilversum niet zal vinden.
De tweede reden is toch je soms eens die stap meer wil zetten. Daarom lopen de meeste van ons eerst ooit een 5, dan een 10 en dan trekt toch ook die halve.
Zoals ik verderop schrijf ik heb deze toch inmiddels een keer of 6 gedaan. Één tocht is mij altijd bijgebleven. Het was toen in mei 12 a 13 graden met regen en soms hagel en urenlang slik (de slikomstandigheden variëren per jaar). Soms stond je midden in de geul vast in het slik en alleen door elkaars hand vast te houden kwam je lopend, glijdend en zwemmend verder. En het was koud, af en toe heel koud.
Na dik 5 uur zwoegen zat ik op de dijk van Schier en het voelde fantastisch. Ik had het gedaan. Ik had het gered. Ik was kapot en had het niet willen missen.

Kortom, wil je samen de uitdaging aangaan en samen je grenzen ervaren? En heus, het is geen mariniers- of commandotraining. Als je gezond bent is het geen punt.

Back To Top