Skip to content

In Memoriam Bob Boverman (1944-2018)
In zijn woonplaats Almere is maandagmiddag 7 mei Bob Boverman overleden. De oud-bondscoach midden en lange afstand gold als een autoriteit op hardloopgebied. Bob startte zijn loopbaan als atleet bij AV Tempo in Bussum. Als hardloper behoorde hij in de jaren zestig tot de top van Nederland op de 800m. De oud-Bussummer startte ook zijn trainersloopbaan bij AV Tempo, stapte begin jaren zeventig over naar GAC Hilversum en vervolgens naar AAC Amsterdam.
In Amsterdam kreeg hij door de successen met zijn grote en zeer divers samengestelde loopgroep landelijke bekendheid. Bob was o.a. de trainer van tweevoudig deelnemer aan de Olympische Spelen, Hans Koeleman en trainer van een veelvoud aan nationale kampioenen waaronder de uit de regio Gooi en Eemland afkomstige Rene Godlieb en Jolanda Homminga. Ook stond Bob aan de basis van de successen van trainer Frans Thuijs, die Ellen van Langen naar het Olympisch goud begeleidde in 1992 en van de Olympisch finalist op de 10.000m Christine Toonstra.
Als bondscoach begeleidde hij Gerard Nijboer bij zijn aanval op het nationaal record op de marathon.    In 1980 liep Nijboer in Amsterdam 2.09.01). In die een revolutionaire verbetering van het nationale record en een prestatie die ook internationaal opzien baarde. Bob Boverman was daarnaast als coach actief op de Olympische spelen in Moskou in 1980 en Atlanta in 1996.
Bob Boverman gold als een vooruitstrevende loopexpert. En als een autodidact die constant in ontwikkeling was. Hij publiceerde diverse boeken op loopgebied, was jarenlang als docent verbonden aan de atletiekunie en verdiende ook buiten de atletiek zijn sporen als loop en conditietrainer van o.a. de Langlaufbond en als coach van diverse bekende tri-atleten. 
Eind 1995 keerde Bob als trainer terug bij GAC. Naast de sterke trainingsgroep die Bob toen in Hilversum creëerde –droeg Bob met zijn brede visie bij aan de ontwikkeling van GAC in de breedtesport en in de topsport.  Een van zijn vele kwaliteiten was om de juiste sfeer te scheppen waardoor op alle niveaus beter werd gepresteerd. Na 1998 richtte Bob zich als ondernemer met zijn bedrijfje loopvrij op het verzorgen van loopclinics aan een brede doelgroep. Tot zeer recent was Bob nog actief als loopexpert en een graag geziene spreker bij tal van loopsportactiviteiten.
Bob was een markante persoonlijkheid. Met gevleugelde uitspraken maakte hij zijn lopers duidelijk dat naast gestructureerd trainen, ‘zwerven’ heel belangrijk is. Bob bedoelde daarmee dat de stopwatch of hartslagmeter af en toe achterwege moet blijven tijdens de training en dat er op gevoel hardgelopen moet worden. Bob hield van de natuur in de omgeving rondom Hilversum. ‘De heuveltjes, vergezichten en glooiende zandpaden bieden hier zoveel inspiratie om een betere loper te worden’, hield hij zijn lopers dikwijls voor.
Mark Hilberts

Back To Top