Skip to content

Tweede paasdag was een mooie gelegenheid om eens wat nader kennis te maken met het onderdeel kogelslingeren. Ten aanzien van het visueel nader kennis maken dan, want zelf zo’n kogel met fatsoen wegslingeren is alles behalve eenvoudig heb ik geconstateerd.  En dat vermoeden had ik al wel, maar als je er zo een uur naar staat te kijken word pas echt duidelijk hoe moeilijk de techniek van het kogelslingeren is.
Word ik normaliter afgeleid omdat ik dan wel in de stress zit voor mijn looponderdeel dan wel afgeleid wordt door hardloopgeweld rond de baan, daar was nu geen sprake van.
In alle rust (ik was wel wat teleurgesteld over het lage aantal GAC publiek) werd er geslingerd op verschillende niveaus.  Gezamenlijk, alle leeftijden door elkaar, met verschillende gewichten kogels. Dat hielp ook om de verschillen meer helder te krijgen oftewel beter te begrijpen waar het ‘m nu precies in zit: balans, coördinatie, snelheid en techniek. En ik heb ontdekt dat gewicht bij dit onderdeel niet belangrijk is. Ik dacht dat voor alle werponderdelen (muv speerwerpen) wat meer gewicht meer kracht mee geeft en daarmee een verdere worp. Niet dus…..

Er waren mooie resultaten. Meerdere atleten wisten de kogel boven de 50 meter te slingeren.
Daarnaast zette Laurens Prins (JPA) een hele mooie prestatie neer door 24.52 te slingeren. Vorig jaar slingerde hij nog 18.73 en dat terwijl dit onderdeel bij de pupillen geen officieel onderdeel is.
Tia Ackermans van  Scorpio (MC) verbeterde haar PR met 5 meter.
Denzel Comenentia haalde de limiet voor het WJK door 70.22 meter de slingeren. De limiet is 69.50.  Helaas gold dit alleen niet voor kwalificatie omdat daarvoor de limiet gehaald moet worden op een officiële, nationale aangewezen wedstrijd.  Het was wel een baanrecord oftewel zo ver is er op onze baan nog niet geslingerd. Na Denzel wist Vincent Onos de kogel het verst te krijgen, op 63.44 meter.
Vanessa Sterckendries uit België haalde helaas de WJK limiet op 2 meter na niet.  Ze zette 56.79 neer.

Onze eigen Wendy Vet zette 34.54 neer. Wendy is momenteel in marathontraining en daarmee een ‘paar’ kilootjes lichter waardoor ze bij het slingeren wat aan snelheid heeft moeten inleveren. Haar PR is 36 meter, dus op zich nog steeds een mooie prestatie.
Ingrid (van Dijk) wierp een mooie 47.49 meter. Ingrid haar PR is 51.31 meter. Gezien ze net van een trainingsstage komt, tussen nachtdiensten in zat en de wedstrijd organiseerde een hele knappe prestatie.

Na de wedstrijd werd gepast afgesloten met een paaslunch. Al met al dus een mooie dag en het blijft toch jammer dat de werp onderdelen binnen de atletiek relatief minder aandacht krijgt, dus eens kijken of we daar in ieder geval binnen GAC wat aan kunnen doen….

Voor meer foto's (dan bij dit bericht staan) zie GAC facebook.

Mirjam Koersen

Back To Top