Skip to content

Het was inmiddels het derde jaar op rij dat de GAC een speciale marathongroep in het leven heeft geroepen om onze lopers met de juiste begeleiding voor te bereiden op een voorjaarsmarathon. Voor de meesten zou dit Rotterdam betekenen, maar Londen, Wenen en zelfs Boston bleken ook populaire marathonbestemmingen binnen de groep.

Groot deelnemersveld
Aan interesse geen gebrek. Dit jaar konden we maar liefst 50 deelnemers noteren, waarvan ook een aantal gasten van AV Zuidwal in Bussum. Zoals ieder jaar hebben we de groep opgedeeld in drie tempogroepen, variërend van ‘de marathon uitlopen’ tot ‘een eindtijd tussen de 3:15 en 3:45.

Theorie en specials
In september zijn we van start gegaan. In de periode tot het einde van het jaar hebben we de deelnemers iedere twee weken op zondag de mogelijkheid geboden deel te nemen aan een zondagstraining met een speciaal onderwerp. Denk hierbij aan loophouding, pasfrequentie of loopondergrond. Daarnaast organiseerde Peter samen met onze marathongoeroe Siebe met regelmaat theoriesessies waarbij alles wat je moet weten over het lopen van een marathon aan de orde komt. In deze periode hebben we ook met een groot aantal deelnemers meegedaan aan de Maple Leaf cross en Sylvestercross.

Zagen
Vanaf januari gingen we echt van start. Siebe heeft een indeling per groep gemaakt op basis van onze historische tijden en heeft een schema voor de drie groepen in elkaar gezet. Rode draad in dit schema is afwisseling en ‘zagen’, wat neerkomt op lopen in blokjes met steeds opbouwend tempo. Het schema stelde lopers in staat om op een gestructureerde manier vier gevarieerde trainingen per week te doen. De voorgestelde zaagtempo’s waren soms best pittig, maar gelukkig konden de trainers hier goed mee omgaan.

Testloopjes
Ook in 2017 hebben de meeste deelnemers meegedaan aan een aantal testloopjes om te voortgang te meten. Zo waren een aantal lopers in januari te vinden in Egmond voor de halve. In Schoorl werd in februari met een grote groep de 21 of 30 km gelopen en tot slot stond in maart de halve van Utrecht nog op het programma. Op basis van de laatste kon vervolgens een mooie inschatting gemaakt worden van de streeftijd bij de marathon.

De Marathon
Op 9 april was het voor velen uit de groep D-Day, want de Marathon van Rotterdam stond op het programma. Die zondag was het in tegenstelling tot de dagen ervoor en erna behoorlijk warm. Dit maakte het voor veel lopers extra zwaar en dit was ook te merken. Uiteindelijk hebben we veel lopers mogen verwelkomen op de Coolsingel. Ook hebben we de traditie voortgezet om met de hele groep na te praten bij Café De Beurs. Voor een aantal lopers werd hun marathonperiode in het weekend van 22 en 23 april afgesloten met de Marathon van London of Wenen.

Al met al kunnen we terugkijken op wederom een hele sportieve en gezellige periode, waar menig loper boven zichzelf is uitgestegen.

Friso van Wieringen

Back To Top