Skip to content

 

Frank Aalten had een droom: in 6 dagen 250 km rennen door het zand en dan niet van de Soesterduinen maar van de Sahara. De organisatie van deze ultra run stelde heel wat eisen. Natuurlijk een goede fysieke conditie maar ook starten met minimaal 6,5 kg aan etenswaren, slaapzak, slaapmatje, brandertje om eten klaar te maken en dergelijke in de rugzak tijdens het lopen. De organisatie zorgde alleen voor een tent die gedeeld werd met een aantal lopers. Met de inhoud van de rugzak moest hij alle dagen doen tijdens de Marathon des Sables 2014. Om dat te trainen heeft Frank vanuit Soest naar de training gelopen bij GAC en terug met 5kg aardappels in zijn rugzak. Om niet te kort te komen begon hij echter met 11 kg bij de start.
Water ontving hij wel mondjesmaat onderweg van de organisatie. Als hij bij de start van een etappe wat meer water kreeg, wist hij gelijk dat het extra zwaar zou worden.

De langste afstand in één keer was ruim 80 km en daar deed hij 25 uur over met één uur slaap tussendoor. Er waren overigens tijdslimieten en over deze etappe had hij 34 uur mogen doen. De zwaarte van de etappes noopte de organisatie in een enkel geval de tijdslimiet op te rekken.
Overdag kon het ruim 40˚ zijn maar ’s nachts was het slechts een paar graden boven nul en dan bleek zijn minimale slaapzak plus kleding aan toch weinig te bieden tegen de kou.
Bij een etappe was het de bedoeling in het donker te finishen. Daartoe moesten de snelste 50 lopers uren later starten dan de overige deelnemers. De meesten finishten overigens bij alle etappes in het donker. Dan was het ook niet meer mogelijk batterijen op te laden via een matje met zonnecellen.

Wassen en verkleden was er niet bij tijdens de deze marathon want dat zou zijn bagage te veel verzwaren.
Wat een manier om 50 jaar te worden Frank! En wat een leuke thema-avond was het woensdag 4 maart die op verzoek van de Loopsportcommissie is gehouden. Dat bleek ook wel uit de 105 belangstellenden die jij ruim 2 uur lang hebt weten te boeien met jouw verhaal, gelardeerd met film en gebruikte attributen.
Heb jij nog meer dromen Frank?

Kees Tabak

Back To Top