Skip to content

In april, nog geen twee maanden geleden, hing hij zijn hardloopschoenen aan de wilgen. De 91-jarige GAC-er die een voorbeeld was voor iedereen die niet alleen heel snel wou rennen, maar vooral ook heel lang. De man die pas na zijn pensioenering de atletiek ontdekte:

“Ik werd pas lid in 1983 toen ik met pensioen ging, een laatbloeier. Ik ben een tennisser en kon op de baan goed uit de voeten. Wim van Zanten zag dat en vroeg me om naar GAC te komen. Begonnen in een beginnersgroep die toevallig ook door Wim geleid werd dat jaar. Ik ben gaan hardlopen en er niet meer mee gestopt. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

Dat zei Jan een paar dagen voordat hij negentig werd en trots toonde hij me het oranje wedstrijdshirt van de Hilversum City Run, met daarop zijn geboortedatum. Jan was een icoon – en de beste reclamezuil die een atletiekclub zich kan wensen.

“Ik ga ermee door zolang het gaat. Het is nog altijd leuk. Door de slechte gezondheid van mijn vrouw kan ik niet lang van huis, dus loop ik nu meestal van huis uit en kom ik minder op de club. Ik heb nu een vaste route van het viaduct naar de Natuurbrug, dan houd ik ook nog goed de tijd bij. Vorige week ging het langzaam, in 38 minuten, maar gisteren weer twee minuten sneller!”

Jan van Heiningen is op een kenmerkende manier van ons heengegaan. Stil.
Want hij was geen man die kabaal maakte. Hij nam afscheid van zijn GAC in april en dat hij op 16 mei overleed, werd bij de club pas deze week bekend. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden bleef de overlijdensbrief ongeopend in een brievenbus liggen. De kans om bij de creamtieplechtigheid te zijn ging zo voorbij. Maar stil staan, hoe moeilijk dat voor hardlopers ook is, bij het heengaan van Jan zullen veel loopsporters tijdens de komende zaterdagtraining vast doen.

Zelf liep ik begin jaren  negentig samen met Jan in de groep van Piet Appelhof en Herman Hendriksen. Je kent elkaar dus een kwart eeuw, maar toch vind ik het te mager voor een In Memoriam. De mens van 2015 zoekt dan op Google en daar kom ik zijn naam één keer tegen. Op de website van de Historische Vereniging Leerdam staat een pagina met Marine Officieren uit de Regio in de 19e en 20e eeuw:

“Jan Izak van Heiningen werd geboren op 23 augustus 1923 en ging als oorlogsvrijwilliger naar het Koninklijk Instituut voor de Marine "Enys House "te Penryn bij Falmouth (Cornwall) in Engeland de opleiding tot marineofficier volgen. De adelborsten die deze tweede cursus volgden- en Van Heiningen behoorde tot deze groep- werden op 1 april 1946 adelborst 1e klasse K.M.R.(= Koninklijke Marine Reserve). Drie jaar later werd hij luitenant-ter zee der tweede klasse, waarna hij op 1 juni 1950 eervol ontslag kreeg. Wat er verder van hem geworden is, is mij niet bekend.”

Wat er verder van hem geworden is, weten heel veel GAC-ers. Jan Izak werd een van de belangrijkste hardlopers van deze club. Niet de snelste (al liep hij als 65plusser een marathon in 3 uur 16), maar wel de oudste duurloper. Als hommage hierbij dat T-shirt met zijn geboortedatum.

Joost Huijsing

Back To Top