Skip to content

Bij de Klaverblad Arena Games 2018 zijn er twee GAC-baanrecords gesneuveld. Bij het polsstokhoogspringen sprong Killiana Heymans het record van Rianna Galiart (4,22 m.) uit de boeken. Heymans kwam tot een hoogte van 4,25 m. En ook het baanrecord van de 3000 meter voor mannen heeft na maar liefst zeventien jaar een nieuwe eigenaar: de Zuid-Afrikaan Ryan Mphahlele. In een mooie race van hoog niveau finishte hij in 7:53,96, een kleine seconde sneller dan de 7:54,76 die Kamiel Maase in 2001 liep. Voor de rest werden er ook bij de andere loopnummers mooie prestaties genoteerd.

Naast de deelname van een aantal Nederlandse topatleten, was het dit jaar vooral opvallend hoeveel buitenlandse atleten de weg naar Hilversum hadden gevonden: van Letland tot aan Zuid-Amerika en Australië. En dat kwam het niveau van de Klaverblad Arena Games absoluut ten goede. Bijzonder dit jaar was ook dat de wedstrijd op het Arenapark voor het eerst op zaterdagavond plaatsvond, met een wat compacter programma. Dit alles resulteerde in een uitstekende sfeer.

Snelle tijden op 100 meter  
Op de 100 meter voor mannen werden snelle tijden genoteerd door Hensley Paulina en Christopher Garia. Paulina kwam in de series al als snelste over de finish in 10,42 sec. In de finale liep hij daar nog een tiende vanaf en won hij het koningsnummer in 10,32 sec. Zijn Rotterdamse clubgenoot Garia kwalificeerde zich als tweede voor de finale (10,58 sec.) en pakte in de finale het zilver (10,46 sec.). Bij de vrouwen ging de winst naar de Britse Corinne Humphreys, in een winnende tijd van 11,66 sec.

Buitenlandse atleten domineren de 400 meter
De 400 meter was ook van een hoog niveau. De huidige Amerikaanse baanrecordhouder Vernon Norwood, was opnieuw naar Nederland gevlogen om zijn eigen record aan te vallen. Die liep hij in 2016 (45,88 sec.). Uiteindelijk kwam hij met een tijd van 46,14 sec. daar dicht bij in de buurt. Snelle tijden waren er ook voor zijn landgenoot Champ Page (47,11), de Deen Nick Ekelund (47,62) en de Zuid-Afrikaan Andrew Barnes (47,90). En bij de vrouwen kwam, net als op de 100 meter, de winnares ook uit Groot-Brittannië. Hannah Williams won de race in 54,06 sec.

Net geen baanrecord bij 800 meter
De Marokkaan Moad Zahafi was de favoriet voor de 800 meter.  Het baanrecord op dit onderdeel werd in 2012 gelopen (1:47,41) en de kans was aanwezig dat deze zou gaan sneuvelen. Tot op het laatste moment bleef het spannend, maar Zahafi finishte de twee ronden een halve seconde te langzaam (1:47,92). Daarmee pakte hij wel de winst op zijn onderdeel.

Nederlandse topatleten bezig aan EK-voorbereiding
Voor meerdere Nederlandse atleten is het vizier gericht op het EK in Berlijn, dat in augustus plaatsvindt. De Klaverblad Arena Games vormde een mooi moment om de vorm te testen. Melissa Boekelman deed dat door het kogelstoten te winnen in 17,89 m. Meerkampster Nadine Broersen kwam bij hetzelfde onderdeel tot 14,37 m. Anouk Vetter eindigde bij het verspringen als tweede (6,14 m.), achter de Amerikaanse Kendel Williams (6,40 m.). Ook bij de 100 meter horden moest ze Williams voor haar laten, net als de Jamaicaan Nickiesha Wilson (winnende tijd: 13,14 sec.). Ignisious Gaisah wilde bij het verspringen voor de EK-limiet gaan (7,95 m.), maar kwam hier met 7,37 m. niet bij de in buurt. Bij het discuswerpen haakte Erik Cadée na de warming-up helaas af met een blessure.

Dagprijzen voor Boekelman en Mphahlele
De Klaverblad Arena Games worden altijd afgesloten met de prijsuitreiking voor de beste dagprestaties. Bij de mannen ging deze naar de kersverse baanrecordhouder op de 3000 meter: Ryan Mphahlele. Melissa Boekelman pakte de dagprijs bij de vrouwen.

Op Atletiek.nu vind je alle uitslagen van de Klaverblad Arena Games 2018. Foto’s van de wedstrijd staan op de fotopagina.

Foto's

Back To Top