Blog

10-2017-zwaar-teleurgesteld-foto
Zwaar teleurgesteld

 

Eerst stond er een tent voor een kleinschalig evenement. De BAV maakte er gebruik van voor de Wintercup, toen ze niet meer welkom waren op de Zeven Linden. De tent was lang niet groot genoeg toen alle deelnemers binnen wilden schuilen. Bij een volgende Wintercup stond er ook een toiletwagen achter de tent.

Een jaar later had de BAV een andere locatie gevonden. De tent was wel blijven staan. Op een zaterdagmorgen vroegen we aan een mevrouw die daar bezig was, waarom de tent er nog stond. Ze antwoordde dat die gehuurd kon worden voor evenementen. Kennelijk was dat te duur voor de BAV.

De tent bleef staan op het Cognacveldje. Een toepasselijke naam bleek op een ochtend. De tent had zich vermenigvuldigd en op het veld stonden lange tafels die feestelijk gedekt werden.

De tenten werden een dorpje. Vaak reden er auto's langs het zandpad, enorme stofwolken achterlatend. Langs het paadje naar de parkeerplaats kwamen lampjes te hangen en later werd het paadje verbreed en verbeterd met houtsnippers. bij de ingang naar het veldje verscheen een bord: "FeelGood TentEvent".

Op zomeravonden nordicten we wel eens langs het veldje. Op een paar bewakers na, was het er meestal stil.

Vorige week donderdagavond - het begon al te schemeren - hoorden we echter al bij 't Hoge Erf een zware bas. Naarmate we dichter bij het Cognacveldje kwamen, werd de muziek luider. Ook stonden er overal schots en scheef auto's geparkeerd langs het zandpad en tussen de struiken. Het feestterrein werd verlicht door talrijke kleurige lampen en hier en daar felle spots wit licht.

We liepen het veld op. Het was er zeker gezellig, met veel eten en drinken en harde muziek. Sommige mensen keken wel verbaasd naar ons in onze sportkleding, maar niemand zei wat.

Terug bij de ingang lazen we op het bord van FeelGood TentEvent "Feest in het bos" en daaronder het logo van Natuurmonumenten.
Wat? Wat had Natuurmonumenten hiermee te maken? Dit was nu niet bepaald een voorbeeld van natuurbescherming. Of zou TentEvent dat logo erbij gezet hebben, om vervelende vragen te voorkomen? We kwamen er niet uit, maar ergerden ons aan de bas die we tot achter Kievitsdal hoorden.

Het liet me niet los, en tenslotte mailde ik naar Natuurmonumenten:

"Misbruik logo Natuurmonumenten?

Beste natuurbeheerders,

Op het Cognacveldje op Landgoed Pijnenburg bij het Hoge Erf tussen Hilversum en Baarn heeft TentEvent partytenten staan. Afgelopen donderdagavond hoorden wij al van verre een zware bas. Toen we dichterbij kwamen, zagen we misschien wel 100 auto's die langs de zandpaden en in de bosjes geparkeerd stonden. Het begon te schemeren en schijnwerpers verlichtten de toegang tot het veldje, dat verder met veelkleurige lampjes verlicht was. Flink wat mensen hadden het er kennelijk erg gezellig.

Bij de ingang hing een groot plakkaat van TentEvent: "14 september - Feest in het Bos" en daaronder het bekende logo van Natuurmonumenten in geel en paars en met het blaadje.

Klopt het dat Natuurmonumenten een feest organiseert in een bos dat niet van Natuurmonumenten is? Dat automobilisten daarvoor vlak bij de ingang op de zandpaden en in de bosjes mogen parkeren in plaats van op het parkeerterrein iets verderop? Dat er grote schijnwerpers gebruikt mogen worden, die het bos hel verlichten? En dat je de beat al bij het Hoge Erf en nog bij Kievitsdal mag horen?

Of is hier sprake van misbruik van de naam/het logo van Natuurmonumenten?

Ik heb begrepen dat TentEvent weg moet van het Cognacveldje en dat vind ik volkomen terecht. Dergelijke feesten horen niet in een beschermd natuurgebied.

Met vriendelijke groeten,"

Al de volgende dag kreeg ik antwoord van Natuurmonumenten:

"Dank voor uw mail. We hebben afgelopen donderdag inderdaad een personeelsfeest gehad bij de organisatie FeelGoodTentEvent.
Deze locatie sprak ons aan, omdat het een bestaande officiële feestlocatie is, die ingericht is voor grote groepen mensen met de daarbij behorende parkeerplaats.
We hebben gebruik gemaakt van de bestaande voorzieningen en de mogelijkheden van deze locatie.

Met vriendelijke groeten,
Wilco Jager
Teamleider Ledenservice"

----------

:( Ik ben zwaar teleurgesteld in Natuurmonumenten.

Liene Malsch

NB: De foto hierboven maakte ik een week later. Er bleek weer een feest te zijn, nu van een commercieel bedrijf. De werknemers van dit bedrijf hadden overigens de parkeerplaats wel gevonden.

‹‹‹ Terug naar Blog

Reacties

krijn griffioen
  • wo 27 september 2017

Goed gedaan, Liene. Heel triest dat zo,n organisatie denkt boven de wet te staan en lak heeft aan logische gebruiks/fatsoensregels. Bij de Heideloop mogen we zelfs geen startschot lossen en is elk lawaai van muziek of iets dergelijks taboe; hulde voor GNR!

Kees Tabak
  • di 24 oktober 2017

En dit stond in het AD op 2 juli 2017 Bruiloften taboe op Cognacveld in Lage Vuursche Feel Good Tent Event mag vanaf 1 januari 2019 geen bruiloften en partijen meer houden op het Cognacveld in de bossen bij Lage Vuursche. Het bedrijf gaat ervan uit dat het elders op Landgoed Pijnenburg de activiteiten kan voortzetten. De gemeente Baarn zette onlangs een streep door de gedoogconstructie voor de razendpopulaire trouw- en feestlocatie. De safarietenten van Feel Good moeten over anderhalf jaar zijn verdwenen van het terrein vlak bij de Hilversum-seweg. De activiteiten hebben nooit gepast bij de bestemming van de plek, zegt Inez Kroon, een van de twee eigenaren van Tent Event. ,,Toen we hier elf jaar geleden neerstreken, wisten we al dat het ooit op zou houden. In principe gaan we straks verder op een andere locatie op het landgoed. Vermoedelijk wordt dat een terrein dichterbij theehuis 't Hooge Erf, maar zeker is dat nog niet.'' De gemeente Baarn bevestigt dat de feesten en trouwerijen nooit gepast hebben in de bestemming van 'Multifunctioneel Bos, klasse G'. De toevoeging betekent dat groepskamperen als enige is toegestaan als vaste activiteit. De tenten van Feel Good hebben overduidelijk een andere functie waarmee de situatie illegaal is , verduidelijkt een woordvoerder. Ruim de tijd Doordat het evenementenbedrijf lang is gedoogd op het Cognacveld krijgt het volgens de woordvoerder ruim de tijd zich voor te bereiden op zijn vertrek. Volgens Kroon speelt ook de trouwkalender van de gemeente Baarn een rol. ,,Voor 2018 staan alweer twintig huwelijksvoltrekkingen gepland op deze plek. De gemeente kan die lastig afzeggen natuurlijk vanwege een besluit dat ze zelf neemt.'' Het intensieve gebruik van het Cognacveld, waar partijen tot 700 personen worden gegeven, is volgens de stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche verre van passend. Ze kaartte de situatie meerdere keren aan op het gemeentehuis, maar deed dat volgens Kroon niet, omdat haar gasten voor overlast zorgden. ,,Daar is nooit sprake van geweest. Verder heeft de stichting gewoon gelijk natuurlijk. Ik ben blij dat er nu iets gaat gebeuren, want het heeft misschien wel te lang boven de markt gehangen.'' Feel Good Tent Event zetelt al twintig jaar in Lage Vuursche. Menig streekgenoot vierde er zijn bruiloft of verjaardag en nog veel meer waren te gast op de feeƫrieke feestlocaties tussen de bomen. Als het aan Kroon en de eigenaar van Landgoed Pijnenburg (de familie Insinger) ligt, plakt het bedrijf er nog heel wat jaren aan vast. De evenementenplek maakt deel uit van het verdienmodel van het landgoed, net zoals het klimbos en het theehuis. De commerciƫle activiteiten zijn nodig om het bos te kunnen onderhouden en maken deel uit van de afspraken tussen Insinger, de gemeente Baarn en de provincie Utrecht. De bouw van een tweede theehuis aan de andere kant van het dorp stuit sinds jaren op fel verzet van de bevolkng van Lage Vuursche.

Reageren

Reactieformulier