Skip to content
  • Blog

Nog niet heel lang geleden had je hooguit een horloge om te zien hoe hard je ging. Je moest dan wel weten (omdat je dat ooit eens uitgezocht had) wat de (tussen)afstanden op je route waren. Als je op een onbekende route liep, moest je op je gevoel vertrouwen om je inspanning goed te verdelen. Wanneer je te hard liep, leerde je daar direct van.

De meeste serieuze hardlopers worden tegenwoordig door gps, versnellingsmeters of hartslag continue op de hoogte gehouden van hun inspanningsniveau. Voor een strakke regie over je trainingsinspanning of wedstrijdtempo is dit natuurlijk mooi. Het maakt echter het ontwikkelen van je gevoel moeilijker. En uiteindelijk is een goed ontwikkeld gevoel voor je inspanning de beste raadgever die je hebt wanneer je op het scherpst van de snede loopt. Een goed ontwikkeld gevoel laat je weten of je in je eerste ronde van een 800 meter het juiste tempo hebt, en of je er op 30 km tijdens de marathon nog een schepje bovenop kunt doen. In een goed ontwikkeld gevoel zit alles verwerkt: je inspanningsniveau, de omgevingsomstandigheden, kennis over de nog te lopen afstand en jaren ervaring.

Loop dus met enige regelmaat naturel en geef jezelf de kans om je lopersgevoel te ontwikkelen. Bovendien en bovenal is het gewoon lekker om jezelf af en toe eens volledig zonder technische hulpmiddelen over te geven aan de rauwe loopbelevenis.

Siebe Turksma

foto: Edward Swier

Back To Top