Blog

jvh-shirt-voor
Jan van Heiningen & de Lenteloop

Een paar dagen voordat hij jarig was had ik een interviewtje met GAC-icoon Jan van Heiningen. Omdat het wel heel bijzonder is een 90-jarig clublid te hebben dat nog actief hardloopt. Die ook nog zo af en toe een wedstrijdje meepikt. En dat ook nog op een behoorlijk tempo: bijna tien kilometer per uur op de lange afstand is voor veel jongeren een wenssnelheid.
Ik ken Jan al uit de tijd dat ik zelf begon te rennen, in de jaren negentig (!) liepen we samen in de groep van Piet Appelhof en Herman Hendriksen. In het gesprek van nu maakt hij tegenover mij van zijn hart geen moordkuil.

“De Lenteloop van GAC was altijd een favoriete wedstrijd. Nu niet meer, terwijl ik het best nog zou willen. Maar de ‘bonus’ die je krijgt voor je leeftijd stopt bij zeventig of vijfenzeventig jaar. Nou dan heeft het voormij geen zin meer om mee te doen in die wedstrijd.” Hij kijkt me een beetje treurig aan. Nog zó ambitieus dat hij niet van ‘broekies van zeventig’ wil verliezen. Mag ik hier een pleidooi houden om in de komende Lenteloop van 2014 ook de categorie Mannen 90+ een plaats te geven? Dat heeft deze GAC mijlpaal verdiend.

Het tegenargument van de organisatie dat de starttijden dan te ver uit elkaar komen te liggen is onzin. Jan heeft zelf al een mailtje gestuurd met het voorstel om de bonus dan pas na afloop te verrekenen. Hij zou gelijk kunnen starten met de oudste categorie die er nu is - pas na de finish komt dan de ‘afrekening’.

Is er iemand die hier tegen is? Actieve lopers moeten worden gestimuleerd en niet afgeremd. Desnoods is het een mooi agendapunt voor de Algemene Leden Vergadering in november.

Joost Huijsing

PS Lees ook het nieuwsbericht

‹‹‹ Terug naar Blog

Reacties

Lex postma
  • wo 21 augustus 2013

Ik ben ook in 1983 bij de GAC hekomen en ken Jan heel goed . Wij zaten bij elkaaraan tafel in het najaar van1992 in de Witte. Raaf te Noordwijk waar wij meteen groep GACerseen weekendje hadden Terwijl wij zaten te eten kwam Hennie de Rijk mij ten dans vragen Dat is uitgelopen op een relatie , die nog steeds voortduurt tussen Hennie en mij . Ik hoop ,dat Janzich mijnog kan herinneren . . Ik had altijd veel bewondering vlor hem en zijn lopen .c

Marie-Louise Hofstee
  • do 22 augustus 2013

Ik ben zéér voor de oplossing van Jan. Ik vind het fantastisch dat hij op deze leeftijd nog zo lekker loopt en hij verdient die categorie bij de Lenteloop, want daar gaat het nu eenmaal over leeftijd. Hij heeft gelijk. Starten in de laatste categorie en wedden dat hij er nog een aantal achter zich houdt?

krijn griffioen
  • ma 26 augustus 2013

Ja, gelijk met Jan liep ook ik mijn eerste marathon destijds in Amsterdam. Jammer dat Jan zich bij de laatste lenteloop niet had ingeschreven. Inderdaad dan hadden we na afloop bij hem de relevante minuten er gewoon afgetrokken! Dat gaan we in 2014 zo doen Jan!

Reageren

Reactieformulier