Skip to content
  • Blog

Bleek eerder al dat het spoelen met koolhydraten je bij een wedstrijd van rond het uur eerder bij de finish brengt en recentelijk dat een bittere smaak dat ook doet. Nu blijkt het spoelen met menthol ook al te werken. Het moet niet gekker worden. 

Bij een onderzoek met 11 mannen die normaal tussen de 18 en de 22 minuten nodig hebben om 5km af te leggen, bleek dat ze met een frisse mentholsmaak in de mond bijna een minuut eerder bij de finish waren. Een winst van zo’n 3%.
Menthol blijkt het vooral goed te doen onder warme omstandigheden. En dat leidt ons direct naar de verklaring van de werking van menthol. De menthol zorgt ervoor dat je je koeler voelt dan je bent. Ons brein trekt de conclusie dat de omstandigheden geschikt zijn voor een snelle tijd. Bedrog dus.

Maar wel het soort bedrog dat werkt. Het mondspoelen met koolhydraten is een vergelijkbaar soort bedrog: ‘Loop maar door…. Er is hoogwaardig voedsel onderweg’. Terwijl een bittere smaak in de mond een vluchtrespons oproept.
Het kan nog simpeler. Jezelf bedriegen: ‘Ik kan het, ik kan het’.
Of een coach die je bewust misleidende informatie geeft. Serieus onderzoek heeft laten zien dat handig gekozen foutieve informatie door de coach tot betere prestaties leidt.

Waar houdt het op? Een kaarsje branden? Een schietgebed bij de start. Je lievelingssokken? Je veters linksom strikken?
Of zit het met koolhydraten, bitter en menthol dan toch anders dan met de traditionele mentale trucs? Ik zou het niet weten, maar de volgende wedstrijd steek ik een pepermuntje bij me.

Siebe Turksme

Back To Top