Skip to content
  • Blog

Het is al flink wat jaren bekend dat aerobe fitness een positieve invloed heeft op het leren en het geheugen. Er wordt zelfs voorzichtig geconcludeerd dat regelmatige fysieke inspanning het ontstaan van Alzheimer kan uitstellen en de symptomen kan verminderen. Resultaten van onderzoek naar het verband tussen fysieke activiteit en leren en geheugen, zijn echter nogal wisselend geweest. De laatste tijd zijn er echter steeds sterkere aanwijzingen dat de fysieke activiteit aeroob, voldoende intensief en kort voor de leeractiviteiten moet worden uitgevoerd om een positief effect op het leren te hebben.

Gewichtheffen of een ontspannen wandeling helpen niet. Een rustig drafje is ook niet voldoende. Er moet flink intensief gefietst (in het onderzoek worden steeds fietsergometers gebruikt) of gelopen worden om een duidelijk positief effect te krijgen. Bovendien wordt het effect pas na enkele dagen tot weken zichtbaar. Tijdens het leerproces zelf zie je geen verbetering na een voorafgaande fikse aerobe training. Gelukkig ook geen verslechtering zoals ik zou verwachten gebaseerd om mijn onvermogen om op namen te komen tijdens het hardlopen. Het geleerde blijft beter en langer hangen.

Leren is een breed begrip. Het menselijk geheugen is een complexe toestand. Bij het leren van motorische vaardigheden zijn meerdere ‘vormen’  van geheugen betrokken en deze zijn weer anders dan wat je nodig hebt om een rijtje woordjes te leren. Het is daarom ook nog lang niet duidelijk welke leeractiviteiten wel en welke niet positief worden beïnvloed. Voor de sportpraktijk is vooral het ‘motorisch’  leren van belang. Bij simpele vormen van motorisch leren, loont het om eerst een stevige aerobe inspanning te doen.

Stel nu even dat het ook voor speerwerpen, verspringen en polsstokhoogspringen werkt. Dan moet je je techniektraining direct na een flinke hardloopinspanning gaan doen. Dat is heel anders dan we het nu gewend zijn. Ik ben benieuwd of we in de nabije toekomst onze gewichtswerpers harde tempo’s zien rennen voordat ze de dans met de kogel aangaan.

Siebe Turksma

Back To Top