Skip to content
  • Blog

"Hopp Schwiiz!", riepen ze in Zwitserland, toen ik daar begon met hardlopen. En ook wel: "Hopp Heidi!", vanwege mijn twee vlechten. Het klonk altijd vriendelijk en was als aanmoediging bedoeld. Terug in Nederland hoorde ik "Ze hebben hem al!" Dat klonk helemaal niet vriendelijk, eerder spottend met een ondertoon van: uitslover!
In Zwitserland groette ik vriendelijk, in Nederland zei ik maar niets. Een keer stapte er toen een dikke meneer vlak voor me de straat op en blokkeerde me de weg, zeggend: "Ik zei: ze hebben hem al." Ongeduldig antwoordde ik, hem ontwijkend: "Ja! Maar mij niet." Hij snauwde: "Waar bemoei je je mee?"
Hardlopers op straat vragen kennelijk om een opmerking. Hoewel … er wordt nu zoveel hardgelopen dat daar geen beginnen meer aan is. Train je echter een minder bekende sport, dan lok je spottend commentaar uit. Veel variatie zit er niet in. Op de rolski's hoorde ik óf: "Er ligt nog geen sneeuw, hoor!", óf: "De Alpen zijn daar, hoor!" Een reactie wordt nooit op prijs gesteld, laat staan een correctie. "De Alpen liggen in het zuidoosten, dat is die kant op", leverde alleen een niet voor herhaling vatbare vloek op.
Nieuwe sport, nieuw commentaar, zou je verwachten. Dat valt tegen. Sinds ik nordic, nu ruim tien jaar, hoor ik: "Waar zijn je ski's?" en – alweer – : "Er ligt nog geen sneeuw, hoor!"
Een enkele vrouw zegt nog wel eens: "Nou, dat gaat hard!" Maar toen ik een keer antwoordde: "Dat is ook eigenlijk de bedoeling", kwam er meteen een zeer verontwaardigd: "Niet waar!"
Kennelijk mag iedereen wat roepen tegen een sporter op straat, maar reageren mag niet. Wat is dat toch?
Bij de Ladies Run viel het de twee andere nordicsters ook op. Vrouwen zijn meestal positiever: lekker tempo, of: zo gaat-ie goed, of: dat ziet strak uit. Mannen echter hebben weinig fantasie en klinken vaak spottend. Sorry heren, maar geen sneeuw en geen ski's heb ik ondertussen wel duizend keer gehoord.
Als iedereen nu ging nordiccen, zou commentaar geven te vermoeiend worden. Maar ondertussen heb ik zelf ook geen fantasie genoeg voor een grappig, positief, kort antwoord. Wie helpt?

Liene Malsch

Back To Top